
Ο όρος server farms (φάρμες από servers) ή αλλιώς server clusters ίσως να μην ευρέως γνωστός αλλά σίγουρα είναι κάτι απαραίτητο για την σύγχρονη κοινωνία που ζούμε. Αυτές οι “φάρμες” είναι τεράστιες εγκαταστάσεις με υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και διαχείριση πληροφοριών μεγάλων εταιριών. Συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, αποτελούν μέρος του ίδιου του διαδικτύου. Εταιρίες όπως η Google και η Facebook δαπανούν τεράστια ποσά σε τέτοιες εγκαταστάσεις καθώς οι ανάγκες τους είναι υπερβολικά μεγάλες καθημερινά.
Για να σχηματίσουμε μια εικόνα, η Facebook είναι ο 2ος σε σειρά επισκεψιμότητας ιστότοπος, μετά την Google, σε καθημερινή βάση. Οι χρήστες του κάνουν περίπου 6 δισεκατομμύρια like καθημερινά ενώ μοιράζονται 400 διεσκατομμύρια φωτογραφίες! Το 2012 οι διαχειριστές της Facebook δήλωσαν πως οι μηνιαίες ανάγκες των χρηστών του για αποθήκευση φωτογραφιών στους servers της, ανήλθε στα 7 Petabytes! (1Petabyte= 1.000 Terabytes)
Οι ενεργειακές ανάγκες λοιπόν αυτών των server farms κυμαίνονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα καθημερινά καθώς οι CPUS, οι μνήμες, οι δίσκοι και όλες οι μονάδες τους λειτουργούν 24ώρες το 24ωρο και 7ημέρες την εβδομάδα. Και εδώ να σημειώσουμε πως μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις συνυπάρχουν οι κύριοι servers μαζί με τους backup servers. Πράγμα απαραίτητο ώστε να μην τίθεται ποτέ εκτός λειτουργίας το σύστημα, αλλά συνάμα εξαιρετικά ενεργοβόρο καθώς 2 συστήματα καλούνται να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Για να λειτουργούν όμως όλα αυτά τα μηχανήματα σωστά, χρειάζεται και η ανάλογη ψύξη. Παράγοντας σημαντικός στους υπολογιστές αλλά εξίσουν απαιτητικός σε ενέργεια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο μεγάλα ποσά απαιτούνται για την συντήρηση των εγκαταστάσεων αυτών.
Η Facebook θέλοντας να αναβαθμίσει τις υποδομές της, καθώς οι ανάγκες της είναι ολοένα και αυξανόμενες, αλλά και να βρει πιο οικονομικούς τρόπους να διαχειρίζεται τέτοιο όγκο δεδομένων, προχώρησε στην δημιουργία του πρώτου της serverfarmεκτός Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στην Luleaτης Σουηδίας. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία καθώς πρόκειται για μία περιοχή που διαθέτει 2 πολύ σταθερά δίκτυα ηλεκτροδότησης ενώ οι θερμοκρασίες είναι πάντα χαμηλές. Συγκεκριμένα η πιο θερμή περίοδος του χρόνου είναι κατά τον Ιούλιο που η θερμοκρασία φτάνει τους 16 βαθμούς(Celsious) ενώ τον Φεβρουάριο είναι στους -15. Για όσους ασχολούνται με τους υπολογιστές καταλαβαίνουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι θερμοκρασίες. OMarcoMagarelli, επικεφαλής αρχιτέκτονας της Facebook, λοιπόν σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος σε ετήσια βάση ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί καθόλου ενέργεια για την ψύξη των servers. Και τα κατάφερε σχεδιάζοντας ένα υπερσύγχρονο κτίριο με χαμηλές ενεργειακές ανάγκες .
Κατά τα λεγόμενα του Magarelli τα server farms του Facebook αποτελούν “ magicboxes” καθώς λίγοι ξέρουν πως είναι ή που βρίσκονται αλλά σχεδόν όλοι τα χρησιμοποιούν! Σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν φυσικές καταστροφές, επιθέσεις από hackers, διακοπές ρεύματος, κλιματικές μεταβολές, φυσικές επιθέσεις.
Κάθε φορά λοιπόν που ανεβάζουμε μια selfie να θυμόμαστε πως ένα magic box ασχολείται… μαζί μας!
πηγή: gizmodo.com